Dacă vrei să te bucuri de o curte minunată în care să te relaxezi alături de cei dragi este foarte important să o amenajezi corespunzător. O curte trebuie să fie îngrijită și organizată în funcție de nevoile fiecăruia. Aspectul estetic al grădinii îți va schimba starea de spirit. Prezența aleilor în curte ajută la crearea unui design armonios și facilitează accesul în diverse zone ale curții. Dacă nu știi cum să amenajezi aleile, care sunt materiale de care ai nevoie și cum să le evidențiezi, citește în continuare acest articol!
Cuprins:
1. Amenajarea aleii din curte – sfaturi și materiale necesare
1.1. Amenajarea aleii de acces auto și iluminatul acesteia
1.2. Amenajarea aleii de grădină – materiale și sfaturi pentru o iluminare corespunzătoare
2. Iluminatul unei alei – cum să folosești sursele de iluminat exterior în designul curții
1. Amenajarea aleii din curte – sfaturi și materiale necesare
Aleile din curte contribuie la obținerea unui aspect îngrijit și organizat. Acestea pot fi concepute strict cu rol decorativ, însă, de cele mai multe ori, ele sunt și căi de acces către anumite zone din curte.
Aleile te ajută să eviți deteriorarea gazonului sau a altor plante și pot fi folosite pentru accesul în casă, accesul mașinii în garaj sau pentru a ajunge la diverse zone din curte, cum ar fi foișorul, locul de joacă sau zona de grătar. În funcție de destinația aleii, este important să alegi materialele și stilul de amenajare potrivit.
1.1. Amenajarea aleii de acces auto și iluminatul acesteia
Fotografie de pe Shutterstock.com
Atunci când vrei să construiești și să amenajezi aleea pentru accesul auto este foarte important ce materiale alegi. În primul rând, aleea trebuie să fie suficient de lată pentru a permite trecerea mașinii, de obicei având o lățime cu 1-2 metri mai mare decât dimensiunea vehiculului. Dacă ai un garaj, lățimea aleii va corespunde exact cu lățimea acestuia. În ceea ce privește finisajele, este recomandat pavajul, betonul sau piatra cubică. Lemnul este de evitat în zonele prin care se trece cu mașina.
Betonul este un material des folosit în amenajarea aleii de acces auto. Se toarnă șapă, iar după uscare se toarnă cimentul peste armătură. O variantă potrivită pentru un design armonios și rezistență este betonul amprentat sau dalele de beton. Piatra naturală este o alegere mult mai elegantă pentru designul aleilor auto. Există numeroase tipuri de piatră, însă nu toate sunt potrivite pentru a fi folosite cu acest scop. Este important să alegi piatră antiderapantă. Pavajele dau senzația de spațiu mai mare și mai aerisit, fiind ideale pentru o curte mai mică. Dacă aleea ta este în pantă, alege obligatoriu un material cu o suprafață structurată pentru a împiedica alunecarea. Asigură o bună scurgere a apei pluviale prin instalarea unei rigole.
Iluminatul aleii pentru acces auto este esențial pentru a asigura o bună vizibilitate pe timpul nopții. În plus, există diverse corpuri de iluminat de exterior cu un aspect estetic deosebit. Pentru o bună luminozitate poți opta pentru proiectoare LED. Un design modern va fi oferit de benzile LED care pot fi așezate de-a lungul aleii. Iluminatul are și rol de protecție. Securitatea este foarte importantă, de aceea este bine să ai în jurul porții, aleilor și a garajului o bună vizibilitate.
1.2. Amenajarea aleii de grădină – materiale și sfaturi pentru o iluminare corespunzătoare
Aleile din grădină au un scop practic și estetic. Acestea pot fi căi de acces către diverse zone. Cum alegi materialele pentru amenajarea aleilor din grădină? Este important să ții cont de stilul dorit, mai exact de designul întregii curți. Poți opta pentru un stil modern, rustic, geometric, exotic etc. Iată care sunt variantele de finisaje potrivite:
Fotografie de pe Shutterstock.com
Finisaje pentru alei
Pavelele sunt o alegere clasică pentru că se găsesc într-o mare varietate de forme, culori și dimensiuni. Astfel, ele se pretează la aproape orice stil de amenajare dorit. Piatra naturală este mai frumoasă din punct de vedere estetic, dar are un cost mai ridicat. Există o mare varietate de piatră naturală, printre care granit, cuarț, calcar, ardezie, marmură sau travertin. Acestea au diverse tipuri de finisaje, de la piatră mată, la antichizată, aspect polișat sau scapițată. Se recomandă travertinul pentru zonele expuse la lumina soarelui, iar pentru aleile umbrite granitul. Piatra naturală are nevoie de întreținere regulată. Piatra cubică este o altă alegere populară care se integrează ușor în mai multe tipuri de amenajări. Aceasta este potrivită chiar și pentru zonele cu trafic mediu sau intens. Pentru ca aceasta să arate bine și să nu se deplaseze în timp este important să montezi borduri.
Fotografie de pe Shutterstock.com
Aleile din pietriș conferă curții un aspect îngrijit și natural. Fiind un material provenit din natură, păstrează acest aspect și este ideal pentru cei care doresc să mențină un design minimalist. Pietrișul alb este adesea folosit pentru decor, în jurul aleilor, pentru a evidenția plantele decorative.
Un tip de amenajare al aleilor din curte este cel prin mozaic. Acesta oferă o notă veselă și optimistă grădinii, plus un efect de dinamism. Mozaicul înseamnă combinarea mai multor bucăți de gresie, faianță sau piatră naturală tăiată în diverse forme neregulate. Acestea pot fi combinate pentru a realiza un desen abstract, forme geometrice sau diverse figuri.
Fotografie de pe Shutterstock.com
Dacă îți dorești ca întreaga ta curte să aibă un aspect rustic, cu elemente naturale, atunci poți alege lemnul ca material principal în amenajare. Astfel, poți crea alei din bucăți de bușteni sau scânduri. Există și o variantă de material mai rezistent la trafic, un amestec de lemn și plastic numit WPC.
Fotografie de pe Shutterstock.com
Iluminatul exterior
Iluminarea aleilor din curte este foarte importantă atât din punct de vedere estetic, cât și pentru a asigura o bună vizibilitate pe timp de noapte. Cu ajutorul unor spoturi LED de exterior sau stâlpi LED pentru grădină poți să schimbi cu totul atmosfera din curte. Aleile vor ieși în evidență pe timp de noapte și vor avea un aspect romantic și boem. Pentru a crește vizibilitatea și a te asigura că lumina este distribuită uniform în curte, poți opta pentru aplice LED de exterior ce pot fi montate pe casă sau pe foișoare.
Fotografie de Max Vakhtbovycn pe Pexels.com
Fotografie de pe Shutterstock.com
Vegetația
Plantele fac parte din viața noastră și ajută foarte mult la conturarea unei atmosfere plăcute în curte. În amenajarea aleilor poți include numeroase flori și plante decorative. În funcție de stilul dorit poți opta pentru plante exotice, arbuști decorativi, plante cu flori sau garduri verzi. Indiferent de ceea ce preferi, este important să optezi pentru plante de dimensiuni reduse sau care cresc pe înălțime, astfel încât să nu acapareze aleea.
2. Iluminatul unei alei – cum să folosești sursele de iluminat exterior în designul curții
Fotografie de pe Shutterstock.com
Iluminatul în grădină. mai ales în zona aleilor, este absolut necesar. Cu privire la scopul acestuia, există în acest sens două tipuri de iluminat: iluminatul ambiental și iluminatul de bază (cu rol practic). Rolul de bază al iluminatului în perimetrul aleilor este de a oferi siguranță. De regulă, trebuie să asiguri lumina de bază cu felinare puternice sau cu proiectoare montate pe casă sau alte puncte înalte pentru a asigura vizibilitate sporită pe toată lungimea și lățimea aleii.
Iluminatul principal sau de bază
Acest tip de iluminat poate să aibă și rol decorativ prin elementele de iluminat alese. După cum spuneam, o alee se poate lumina cu un simplu proiector montat pe casă, dar și cu un felinar elegant cu stâlp din piatră sau metalic. Acest tip de iluminare este extrem de util pentru a delimita clar extremitățile aleii, fiind esențial mai ales atunci când mergi cu bicicleta pe timp de noapte. Chiar și pe o alee scurtă, copiii se pot accidenta dacă fac manevre greșite cu trotinetele sau rolele. De asemenea, acest tip de iluminat permite accesul auto în deplină siguranță, eliminând riscul de a deteriora bordurile, plantele sau aspersoarele prin cunoașterea precisă a marginilor aleii. Pe lângă funcționalitate, iluminatul cu spoturi încastrate sau stâlpi luminoși adaugă o notă elegantă și modernă aleii.
Iluminatul ambiental
Iluminatul ambiental este elementul care completează perfect o grădină. Fără investiții în acest tip de iluminat, un spațiu poate părea trist și nevalorificat. Ziua te încântă culorile florilor și formele deosebite ale plantelor, iar noaptea te poți bucura de jocurile de lumini. O grădină cu adevărat spectaculoasă este atrăgătoare atât ziua, cât și seara.
Iluminatul aleilor este esențial și trebuie planificat atent încă din faza de proiectare. După ce torni beton sau pavezi aleile, cu siguranță nu vei dori să sapi prin ele sau pe lângă ele. Iluminatul modern presupune introducerea cablurilor de electricitate prin pământ și, din acest motiv, este bine să cunoști toate datele proiectului înainte de a finaliza aleile. În cazul în care apare această situație, reparațiile sunt grele, costisitoare și pot deteriora suprafețele iremediabil.
Iluminatul aleilor face parte dintr-un întreg sistem ce are ca rol final evidențierea anumitor zone din grădină și, bineînțeles, evidențierea casei. Sursele multiple de iluminat pot fi coordonate pentru a crea un joc de lumini. Acestea generează o atmosferă plăcută, de care te poți bucura în timpul unei plimbări pe o alee frumos iluminată pe timp de noapte.
Fotografie de Max Vakhtbovycn pe Pexels.com
Tipuri de surse de iluminat
Iluminatul casei este în strânsă legătură cu cel al aleilor și, de regulă, pe pereții casei poți monta mici spoturi cu care să evidențiezi anumite zone sau texturi. Felinarele sau aplicele de diferite tipuri sunt opțiuni frecvent utilizate pentru iluminatul exterior. Pe lângă rolul lor estetic, acestea oferă lumina necesară pentru a suplimenta iluminatul în anumite puncte ale aleii. Multe persoane preferă să folosească peretele casei ca suport pentru iluminarea aleilor, deoarece astfel pot reduce zonele pietruite sau betonate, în favoarea plantelor și a gazonului.
Vegetația din jurul aleii joacă un rol crucial în crearea unei atmosfere plăcute în curte. De aceea, proiectoarele pentru arbori sunt esențiale și trebuie luate în considerare atunci când planifici iluminatul aleii. Deși poate părea complicat, tehnologia modernă oferă numeroase opțiuni de iluminat exterior, simplificând acest proces.
Surse electrice
Fotografie de Giorgio Trovato pe Unsplash
Iluminatul aleii cu LED reprezintă o soluție eficientă și versatilă pentru amenajarea spațiilor exterioare. LED-urile sunt preferate datorită consumului redus de energie, durabilității și capacității de a oferi o lumină de calitate în diverse nuanțe și intensități. Alimentarea constantă a luminilor se poate realiza prin cabluri electrice îngropate.
Lumină solară
Sursele de iluminat care se încarcă cu ajutorul razelor soarelui, prin stocarea energiei electrice, sunt din ce în ce mai apreciate și mai performante. Dacă în trecut lămpile solare păreau doar niște jucării sau decorațiuni ce țineau doar un sezon, în prezent au apărut produse de calitate care consumă puțină energie, dar asigură o cantitate suficientă de lumină. Corpurile LED solare sunt alimentate de energie solară și nu necesită cabluri, fiind ușor de instalat și foarte economice. Sunt ideale pentru iluminarea aleilor și a zonelor mai mici din grădină.
Surse de iluminat cu baterii
Chiar dacă nu sunt atât de utile pe termen lung, varianta unor surse de iluminat cu baterii este ideală atunci când dorești să integrezi elemente decorative de sezon. Dacă organizezi o petrecere de exemplu, o ghirlandă care să străbată întreaga alee o să devină punct de interes. Un avantaj al acestor surse de iluminat este prețul mic de achiziție, însă, pe termen lung, nu sunt economice, deoarece necesită baterii care trebuie schimbate după câteva utilizări. Desigur, există și baterii reîncărcabile, dar acestea au un preț de achiziție mai ridicat și necesită, de asemenea, un dispozitiv de încărcare.
Fotografie de pe Shutterstock.com
În concluzie, în amenajarea aleilor din curte trebuie să ții cont de numeroase aspecte, cum ar fi designul dorit, scopul lor sau traficul la care sunt supuse. Iluminatul are un rol foarte important în crearea unei ambianțe plăcute. Prin utilizarea iluminatului LED și a surselor electrice adecvate, poți transforma grădina ta într-un spațiu plăcut și funcțional, atât ziua cât și noaptea.