Într-o lume ce se află într-o continuă dezvoltare, unde agitația și stresul sunt prezente și ele la orice pas, amenajarea unui foișor este esențială, dacă ai loc în curte pentru așa ceva. Acesta poate fi atât deschis, cât și închis, ideal pentru zilele răcoroase de toamnă sau de iarnă, când totuși vrei să-ți petreci timpul în mijlocul naturii. De asemenea, cu puțină atenție la detalii și cu informațiile necesare, vei reuși să obții un spațiu confortabil și funcțional, de unde să nu lipsească mobilierul sau obiectele de care ai nevoie, dar nici cele de decor, precum ar fi LED-urile, necesare atât pentru ambianță, cât și pentru lumina perfectă pe care acestea o oferă oricărui spațiu.
De asemenea, nu există o regulă anume după care poate fi aranjată această încăpere, însă majoritatea persoanelor optează pentru amenajarea foișorului rustic, cu tente și accente moderne, care să te ducă imediat cu gândul la vremurile trecute, dar care, în aceeași măsură, să-ți ofere și tot confortul de care ai nevoie. Există persoane care ajung să petreacă mai mult timp în acest spațiu, decât în casă, iar dacă și tu îți dorești un loc de „refugiu”, ai ajuns în locul potrivit, pentru că noi îți vom oferi cele mai importante aspecte pe care trebuie să le iei în calcul.
În continuare, în acest articol, îți vom dezvălui cele mai bune idei de amenajare a foișorului, de la elementele esențiale pe care trebuie să le incluzi aici, până la amenajarea sa în stil rustic. De asemenea, vom vorbi și despre tipurile de corpuri de iluminat pentru care poți opta, întrucât ele vor face diferența în rezultatul final.
Cuprins:
- Amenajarea foișorului – elementele esențiale pe care trebuie să le incluzi în orice foișor
- Amenajarea foișorului rustic – cum poți obține un foișor rustic
- Idei de amenajare foișor – ce corpuri de iluminat și instalații poți folosi pentru amenajarea foișorului
- Amenajarea foișorului închis – cum îți poți închide foișorul
Amenajarea foișorului – elementele esențiale pe care trebuie să le incluzi în orice foișor
Amenajarea curții cu foișor necesită o atenție destul de mare la detalii, după cum spuneam deja, pentru că este important să creezi acolo o atmosferă relaxantă, mult confort, perfecte pentru momentele în care îți dorești să te retragi departe de grijile cotidiene sau acolo unde poți organiza și mesele festive alături de cei dragi. În acest sens, există câteva elemente esențiale pe care ar trebui să le incluzi în orice proiect de acest gen, pentru a transforma acest spațiu într-un loc de poveste, care să fie și extrem de funcțional, totodată.
În primul rând, amenajarea foișorului în grădină trebuie să înceapă cu alegerea unui mobilier care să ofere confort maxim, dar care să fie și suficient de mare și practic. Canapelele și fotoliile cu perne moi și huse rezistente la uzură sau la micile accidente vor crea un spațiu primitor pentru tine, cât și pentru oaspeții tăi, fiind alegerea ideală. Nu uita, de asemenea, nici de o masă masivă, care să reziste în timp și care să fie și suficient de încăpătoare, mai ales dacă îți propui să organizezi mese festive în foișor.
De asemenea, LED-urile sunt și ele esențiale pentru a crea o atmosferă plăcută în timpul serilor în care vrei să te relaxezi alături de cei dragi, după o zi lungă la locul de muncă. Iluminarea eficientă poate transforma foișorul într-un loc cu adevărat magic, potrivit atât pentru petreceri, cât și pentru serile obișnuite. Poți opta pentru corpuri LED liniare, dar și pentru alte variante, despre care vom discuta însă într-un alt capitol.
Nu uita nici să adaugi cât mai multe elemente verzi, alegând plantele și florile potrivite. Dacă nu ai timp prea mult să le îngrijești, nu trebuie să-ți faci griji, întrucât poți opta pentru mulți copaci, plante decorative, care să nu necesite prea multă atenție sau apă, dar care, cu siguranță, îți vor înfrumuseța extrem de tare întregul spațiu și îi vor oferi o notă mult mai relaxantă.
Extrem de multe persoane optează, de regulă, și pentru un grătar, o plită, un cuptor sau un aragaz în amenajarea foișorului, care sunt esențiale indiferent de sezon. Nu sunt utile doar pentru procesul de gătire, cât și pentru căldură, în funcție de varianta aleasă, dar și pentru design.
Nu trebuie să uităm nici de un frigider mic, pe care îl poți integra cu ușurință într-un colț rămas gol în foișor. Acesta va fi extrem de util în zilele în care organizezi mese festive, astfel încât să nu te deplasezi în casă ori de câte ori ai nevoie de ceva de la rece.
Nu în ultimul rând, personalizează cât mai mult spațiul cu diferite accente decorative, cum ar fi perne, covoare sau alte detalii, care pot adăuga un farmec aparte și pot transforma foișorul într-un spațiu cu adevărat unic.
Amenajarea foișorului rustic – cum poți obține un foișor rustic
În amenajarea grădinii cu foișor, foarte multe persoane optează pentru stilul rustic, datorită faptului că se potrivește perfect în contextul în care este pus, adică în mijlocul naturii. Astfel, dacă și tu îți dorești același lucru, în continuare îți vom oferi câteva lucruri pe care trebuie să le ai în vedere, reprezentative acestui tip de design.
În primul rând, pentru a obține un aspect rustic autentic, trebuie să optezi pentru materiale naturale și durabile. Spre exemplu, lemnul brut, cu textura sa specifică și cu imperfecțiunile pe măsură, fără să fie prea finisat, este alegerea perfectă, oferind spațiului un farmec aparte.
Mai mult, un foișor rustic se bazează și pe simplitate și funcționalitate. Este important, astfel, să alegi un design simplu, cu linii naturale și forme care să se integreze armonios cu întregul tablou. Evită ornamentele prea complicate, o paletă de culori mult prea aprinsă și accentele prea moderne, pentru a păstra autenticitatea stilului rustic. Cu toate acestea, poți adăuga și lucruri reprezentative zilelor în care trăim, care să se combine perfect cu decorul, cum ar fi LED-urile, care pot chiar să accentueze anumite detalii.
De asemenea, alege mobilierul potrivit stilului rustic, de preferat din lemn masiv sau chiar lemn reciclat, cum ar fi piesele vintage. Dacă ai anumite dulapuri sau canapele vechi, acum e momentul perfect să le oferi viață și să le integrezi cu succes în decorul tău. Poți fie să le repari și vopsești acasă, fie să apelezi la anumiți profesioniști, care se ocupă de acest lucru.
Dacă vrei să ai parte de acest decor, trebuie să adaugi și elemente de decor care să sublinieze stilul rustic. Astfel, pe lângă LED-urile despre care discutam mai sus, mai poți amplasa și diferite lămpi în anumite colțuri ale încăperii, perne cu modele tradiționale, pături din lână sau covoare țesute manual, acestea fiind doar câteva exemple.
Spuneam mai sus faptul că paleta de culori trebuie să fie una cât mai simplă, fără accente stridente. Astfel, poți opta pentru nuanțe cât mai naturale, precum ar fi maro, bej sau verde închis, toate fiind ideale pentru un foișor rustic.
Nici aici nu trebuie să uiți de plantele verzi, esențiale pentru completarea oricărui spațiu rustic. Fie că optezi pentru unele care atârnă din tavan, fie pentru anumite plante în ghiveci sau alte opțiuni, cu cât amplasezi mai multe în acest spațiu, cu atât este mai bine, iar stilul rustic va fi mai accentuat.
Îmbinând aceste elemente esențiale, vei reuși cu succes să obții un foișor rustic, care să reprezinte un adevărat refugiu pentru tine, ideal pentru a petrece momente de relaxare, după o zi grea și stresantă la locul de muncă.
Idei de amenajare foișor – ce corpuri de iluminat și instalații poți folosi pentru amenajarea foișorului
Iluminarea joacă un rol crucial în amenajarea foișorului cu grătar, contribuind la crearea unei atmosfere plăcute și primitoare. Astfel, există o varietate de corpuri de iluminat și instalații LED exterioare care pot transforma acest loc într-unul magic, potrivit pentru relaxare și socializare. Mai jos, noi îți vom oferi câteva opțiuni ideale de luat în calcul, indiferent de stilul foișorului pe care îl amenajezi.
În primul rând, corpurile LED solare sunt o opțiune extrem de utilă, eco și practică pentru orice foișor. Ele sunt ideale pentru a fi așezate pe întreaga alee care conduce către acest loc, în fața sa sau în alte puncte strategice. Partea cea mai bună este că au o putere destul de mare, iar economia pe care o oferă nu trebuie să fie trecută cu vederea.
Pentru o iluminare cât mai uniformă și perfectă, poți opta oricând pentru corpurile LED liniare de exterior, care pot fi montate pe pereți sau chiar integrate în structura foișorului. Acestea oferă o lumină puternică și sunt rezistente la condițiile meteorologice nefavorabile, asigurând o iluminare eficientă și durabilă în timp.
Pentru un plus de farmec și de autenticitate, ghirlandele nu trebuie nici ele să lipsească de pe lista ideilor de amenajare a foișorului, creând un ambient plin de căldură, de care pur și simplu are nevoie fiecare încăpere de acest gen. Ele pot fi agățate în jurul marginilor foișorului sau pe grinzile acestuia, ori pe copacii din jurul încăperii, aducând o notă de magie în fiecare seară.
În funcție de sezonul în care ne aflăm, foișorul trebuie să fie, fără doar și poate, decorat pe măsură și în ton cu vremea de afară. Spre exemplu, pentru Sărbătorile de Iarnă, instalațiile LED de exterior sunt ideale pentru a oferi acestei încăperi un farmec aparte și pentru a-l decora tematic. Pe site-ul nostru vei găsi o gamă largă de produse, de dimensiuni, culori și forme diferite, potrivite, astfel, pentru orice nevoie sau gust. Mai mult, ele îți pot oferi posibilitatea de a ajusta intensitatea luminii sau jocurile de lumini, în funcție de atmosfera dorită.
Tot pentru a crea un decor festiv pentru Sărbătorile de Iarnă, nu trebuie să uiți nici de figurinele gonflabile de exterior, care vor transforma foișorul într-un loc ca desprins dintr-un basm. Indiferent că optezi pentru unele cu Moș Crăciun, cu oameni de zăpadă, reni sau urși polari, acestea vor fi apreciate de toată lumea, mai ales dacă sunt așezate strategic, la intrarea în foișor.
Așadar, există extrem de multe tipuri de iluminare ideală pentru foișor din care poți alege astfel încât să transformi acest loc într-unul desprins dintr-o poveste.
Amenajarea foișorului închis – cum îți poți închide foișorul
Pentru a fi sigur că poți folosi acest loc atât în zilele călduroase, cât și în serile reci de toamnă sau iarnă, poți opta pentru amenajarea unui foișor închis. Chiar dacă acest lucru poate fi ceva mai costisitor inițial, pe termen lung, vei vedea faptul că investiția a meritat din plin.
Astfel, o opțiune destul de des întâlnită pentru închiderea foișorului este utilizarea sticlei sau policarbonatului. Aceste materiale permit pătrunderea luminii naturale în interior și oferă o vedere perfectă către grădină, fără a lua în vreun fel vizibilitatea. Prima variantă poate fi însă ceva mai costisitoare, însă și ceva mai elegantă.
Mai mult, amenajarea foișorului din curte poate fi atât deschis, pentru zilele călduroase de vară, cât și închis, pentru serile reci. Dacă și tu îți dorești asta, poți opta pentru pereți retractabili sau pliabili, care îți oferă posibilitatea de a deschide complet foișorul în zilele de vară și de a-l închide atunci când vremea devine capricioasă, după cum spuneam. Această soluție oferă flexibilitate maximă și te ajută să adaptezi spațiul în funcție de necesități. În acest fel, poți profita de acest spațiu indiferent de anotimp sau vreme, pe tot parcursul anului.
Dacă alegi să închizi foișorul cu sticlă, nu uita nici de ferestre, care pot fi utilizate în momentul în care îți dorești doar să aerisești încăperea, fără a deschide însă toți pereții. Mai mult, ele pot ajuta și în crearea unei atmosfere mai aerisite și luminoase, fiind ideale pentru orice tip de încăpere, iar foișorul închis nu face o excepție.
În concluzie, amenajarea unui foișor necesită o atenție sporită la detalii, întrucât doar așa vei reuși să obții un spațiu ideal pentru zilele în care îți dorești să te relaxezi alături de cei dragi. Tu cum îți dorești să-ți amenajezi acest spațiu?
Sursa foto: led-zone.ro, freepik.com, unsplash.com